ÁRKÁD kREációk

2024.05.24 - 06.02.

Műalkotások újrahasznosított anyagokból, a fenntarthatóság jegyében

Szeretettel várunk május 24. és június 2. között a -1. szinten különleges redesign-kiállításunkon!

Gyere és fedezd fel kiállításunkon, hogyan lehet a hulladékból értékes és inspiráló remekműveket létrehozni – azaz hogyan kelhet új életre a fém, a műanyag, a papír és számos más anyag kreatív újrahasznosítással.

REDESIGN-ALKOTÁSOK:

  • DIVATKREÁCIÓK – formabontó ruhaköltemények az ÁRKÁD üzleteiben keletkezett feleslegek, hulladékok újragondolásával

A Bartók Béla Alapfokú Művészeti iskola grafika-festészet tanszakához számtalan eredmény és siker fűződik: eredményes felvételik, sikeres országos és nemzetközi versenyeredmények, pályázatok és kiállítások. Ebben az évben itt, az ÁRKÁD-ban, az ÁRKÁD üzleteiből gyűjtött hulladékból készített divatcikkjeik, ruháik láthatók.
Felkészítő tanár: Breitkopfné Losovy Beáta.

  • RECYCLING SZOBROK

  • Trash Art Museum – fémhulladékokból összerakott, izgalmas dizájnszobrok

  • Aztakeservit Értékőrző Egyesület – szemétgyűjtési akciók során begyűjtött hulladékok felhasználásával készült gigantikus szoboralkotások

Mindannyian felelősek vagyunk a környezeti terhelés csökkentéséért és a fenntarthatóság támogatásáért.
Az újrahasznosítás nem csupán egy lehetőség, hanem egy szükségszerű lépés a bolygónk jövője érdekében. Gondoljuk újra a hulladék fogalmát!

A kiállítás helyszínein azt is megtudhatod, hogy az ÁRKÁD mely üzletének, vagy épp az egyes márkáknak milyen fenntartható vállalásai vannak, és milyen környezettudatos akciókat, lehetőségeket kínálnak vásárlóiknak.

Légy részese te is a törekvéseinknek, tanulj, inspirálódj, és tedd meg az első lépést egy fenntarthatóbb jövő felé, akár egy élménydús hétvégi program keretében.

  • 2024.05.26-án (vasárnap) 10:00-18:00 között gyermeknapi workshop az újrahasznosítás jegyében, azt Aztakeservit Értékőr Egyesület együttműködésével.

A szünidőre remek olvasnivalók kínálkoznak a témában, érdemes hát körülnézni a könyvesboltok polcain sorakozó irodalmi alkotások között. Madarász Éva Tiszavirágok című, frissen megjelent regénye rámutat, hogy egy váratlan költözés is lehet pozitív élmény, ha az ember egyszer csak egy vadregényes helyen találja magát, és kiderül, hogy meglepően jófejek laknak ott… Tisza, PET kupa, háború, barátok és árulások, egy lassan gyógyuló szív - mennyi minden fér bele egy nyárba még?

További könyvajánló, TOP5 a Libritől az újrahasznosítás témájában:

- Munkácsi Brigitta: Levendula és ecet
- Anke Schmidt: Takarítsunk okosabban
- Alexa Kaye: Ökotakarékosság otthon
- Harriet Dyer: Mondj nemet a műanyagra!
- ÖKO – Környezetvédelem, Fenntarthatóság, Újrahasznosítás

De nem csak Libri üzletünk segítségével tehetsz hatalmas lépéseket a fenntartható jövő felé.

TUDTAD?

…az ÁRKÁD Gyógyszertár átveszi lejárt gyógyszereinket.

…a Digi kirendeltségeknél a leadott, nem működő régi készülékekért 10.000 Ft/db értékben, a működő készülékek esetében egyedi elbírálás alapján kapunk kedvezményeket.

…a Desigual termékeinek 90%-a újrahasznosított anyagokból készül.

…a Goodspirit nem használ papírt a számlázáshoz és az ügyintézéshez sem, igyekszik rászoktatni az embereket az online kommunikációra.
A csomagolóanyagokat újrahasznosítják, lebomló nejlonzacskójuk kukoricakeményítőből készül, és visszaváltják az üvegeket.

…a C&A sok újrahasznosított terméket kínál.

…a Budmil márkának van olyan termékcsaládja, amely 100%-ban újrahasznosított anyagokból készül.

…a Body shop üzletei a termékcsomagolások kivételével abszolút műanyagmentesek, továbbá dekorkozmetikai termékeik utántölthetőek. A cég alapítója elkötelezett volt a környezetvédelem iránt, így kezdettől fogva állatkísérlet mentesen állítják elő a termékeiket.

…a BL óraszalon csomagolóanyagainak jelentős része újrahasznosított anyagokból készül. Gyűjtik a használt elemeket az üzletben.

…a dm üzletekben sok újrahasznosított termék található, illetve időszakosan kampányokat indítanak a fenntarthatóság jegyében (pl. flakongyűjtő akció).

…a Calzedonia a Marevivoval együttműködve segít megtisztítani a Földközi-tengert a műanyaghulladékoktól. A papírzacskóik, termékcímkéik mind újrahasznosított anyagokból készülnek.

…a Deichmann nem használ külön tömőanyagot a termékeihez, saját papírhulladékát hasznosítja. Kínálatában a Skechers, a Bench, illetve a Venice márkák között találunk újrahasznosított és környezetbarát termékeket.

…a Douglas üzletekben újrahasznosított papírzacskókkal dolgoznak, és az ebből származó bevétel egy részét környezetvédelemi célokra ajánlják fel.

…a JD Sport újrahasznosított papírzacskókkal dolgozik. 

…a Dockyard sok újrahasznosított terméket kínál. Az egyik termékcsaládjuk a tengerből kihalászott hulladékok felhasználásával készül.
Az általuk forgalmazott TBS márka támogatja a korallzátonyok visszaépítését.

…az Eco-mobil üzletekben telefonokat újítanak fel; a telefonok ép alkatrészeit visszaforgatják a telefonok javításába. Gyűjtik az akkumulátorokat, továbbá nem használnak papírt a számlázáshoz és a névjegykártyákhoz sem. Online, illetve QR-kóddal zajlik az ügyintézés.

…a CCC az „Adj új életet a cipődnek” kampány keretében a leadott használt cipőkért 10% kedvezményt ad egy új vásárlása esetén. A jó állapotú leadott cipők segélyszervezetekhez kerülnek, a rossz állapotúakat pedig környezetbarát módon újrahasznosítják.

…a Játéknet elemgyűjtő pont, és vannak olyan termékeik, amik újrahasznosított anyagokból készülnek.

…a Hervis saját „Get green” termékcsaládjának darabjai újrahasznosított anyagokból készülnek.

…a Helly Hansen márkának vannak olyan termékcsaládjai, melyek vegyszerek felhasználása nélkül készülnek (pl. az impregnált termékeik). Ocean Bound kampányuk keretein belül az óceán és a tengerek partjainak 50 km-es körzetében összegyűjtött hulladékok felhasználásával készítenek új termékeket.

…a H&M üzletekben folyamatos ruhavisszaváltási kampány fut: egy zacskó ruháért 500 Ft-os kupont adnak, egy fő maximum 2 zacskót vihet vissza egy nap.

…az Intimissimi sok újrahasznosított terméket kínál.

…a Indie Eye sok újrahasznosított terméket kínál. Az egyik termékcsaládjuk a tengerből kihalászott hulladékok felhasználásával készül
(Okky eye).

…az INTERSPAR áruházakban van használt elem gyűjtés, üvegvisszaváltás és újrahasznosított műanyag zacskó. Ezen kívül Munch-tagok (ételmentő applikáció).

…a Humanic újrahasznosított papírzacskókkal dolgozik. Vannak termékei, amelyek a fenntarthatóság jegyében készülnek.

…a Jysk áruházakban újrahasznosított csomagolással és papírzacskókkal dolgoznak.

…a Kitchen shop a Brita-patronok leadási pontja.

…a LUSH saját mintatermékei műanyag csomagolásait 20 Ft-ért, kiürült műanyagjait 200 Ft-ért váltja vissza, és minden 5. flakonnál egy arcpakolást kapunk ajándékba. Cheritypot termékével természetvédőket támogat. Vannak 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült kendői. Szemétszedési akciókat szervez. Júniusban csomagolásmentes kampánya van.

…a Kreatív hobby üzletei újrahasznosítják a hulladék papírt (pl. a nyomtatott papírok másik oldalára is nyomtatnak/írnak).

…a Müller sok újrahasznosított terméket kínál.

…a Levi’s újrahasznosított papírzacskókkal dolgozik, továbbá van olyan termékcsaládjuk, aminek az előállítása során 20%-kal kevesebb vizet használnak fel.

…az Libri üzletekben a „Mesepont” kampány keretein belül leadott használt könyvek különböző intézményekben lelnek új gazdákra. A leadott könyvekért cserébe kupont kapunk. Az üzletekben újrahasznosított papírtasakokkal dolgoznak.

…a L’occitane saját kampánya, hogy 10 db sajátmárkás flakon visszaváltása esetén a következő vásárlásnál 6300 Ft értékben kapunk tusfürdőt ajándékba. 

…a Marionnaud saját kampányának keretein belül kihelyezett egy gyűjtődobozt az általuk forgalmazott termékek üres flakonjainak.

…a Norbi update Munch-tag (ételmentő applikáció).

…az Ofotért nem használ papírt a számlázáshoz és az ügyintézéshez sem, igyekszik rászoktatni az embereket az online kommunikációra. Van olyan termékcsaládja, amely újrahasznosított anyagokból készül.

…a Mango üzletekben vannak olyan termékek, amelyek 100%-ban újrahasznosítottak, valamint újrahasznosított papírzacskókkal dolgoznak.

…a Notebook.hu begyűjti az elektronikai hulladékokat.

…a Nespresso saját használt kapszuláit visszagyűjti az üzleteiben, illetve a termékeik java újrahasznosítható.

…a Pandora sok újrahasznosított terméket kínál. Kellékeik, dekorjaik és csomagolóanyagaik mind újrahasznosított anyagokból készülnek.

…a Media Markt üzleteiben elem-, akkumulátor-, tintapatron-, izzó- és fénycsőgyűjtési pontok működnek, illetve bármilyen elektronikai termék leadható a vevőszolgálaton.

…a Pirex üzletekben találhatók olyan termékcsaládok, amik újrahasznosított anyagokból készülnek, valamint lebomló zacskókat használnak.

…a Playersroom sok újrahasznosított terméket kínál.

…a Starbucks kávéházakban „Termeljünk együtt kevesebb hulladékot, több zöldet!” kampány fut, amely keretein belül a Reusable Cup felárát (20 Ft) teljes egészében a MyForest faültetési projektjének adományozzák.

…a Pepco áruházakban kapható olyan babaruházati termékcsoport, ami 100% újrahasznosított pamutból készül.

…a Pull&Bear üzleteiben leadhatjuk a használt ruháinkat.

…a Rossmann sok újrahasznosított terméket kínál, illetve időszakosan, de folyamatosan indítanak kampányokat a fenntarthatóság jegyében.

…a Retro üzletekben a farmerok mind újrahasznosított anyagokból készülnek.

…a Samsonite márkának van egy olyan termékcsaládja (bőröndök), mely teljes egészében újrahasznosított anyagokból készül.

…a Sneak’n’Run üzleteiben nincs külön tömőanyag a termékeikhez, a saját papírhulladékukat hasznosítják.

…a Reserved újrahasznosított papírtasakkal dolgozik.

…a Stradivarius üzletekben leadott használt ruhák közül a jó állapotúakat alapítványok kapják, az elhasználódottakat pedig újrahasznosítják.

…a Skechers márkának van olyan termékcsaládja, ami vegán bőrből készül, és ezek csomagolása újrahasznosított papír.

…a Sinsay üzletek újrahasznosított papírzacskókkal dolgoznak.

…a Tchibo saját használt kapszuláit visszagyűjti az üzleteiben, illetve a termékeik java újrahasznosítható.

…a Telekom üzleteiben működik használt telefon leadási program. Csak újrahasznosított papírokkal dolgoznak, ugyanakkor igyekeznek áttérni digitális formára az ügyintézésben. A nagyobb üzleteikben mindenhol van élő, zöld fal.

…a Bershka a papírtáskáik eladásából befolyó teljes bevétellel környezetvédelmi alapítványokat támogat, valamint üzleteikben leadhatjuk a használt ruháinkat.

…a Van Graaf üzletekben ruhacsere program van: a leadott ruháikért cserébe kedvezménykupont kapnak a vásárlók.

…a Tescoma üzletekben Eco család termékek kaphatóak.

…a Tezenis cégcsoport a Marevivoval együttműködve segít megtisztítani a Földközi-tengert a műanyaghulladékoktól. A papírzacskóik, termékcímkéik mind újrahasznosított anyagokból készülnek.

…a Triumph legtöbb terméke újrahasznosított anyagokból készül, továbbá újrahasznosított papírzacskókkal dolgoznak. Van ruhagyűjtő
kampányuk; minden „teledoboz” után ültetnek egy fát.

…a Swarowski összes csomagolóanyaga újrahasznosított anyagokból készül.

…a Yves Rocher folyamatosan kampányol a fenntarthatóság jegyében. Minden vásárlás után – a bevétel meghatározott százalékával – egy faültető alapítványt támogatnak.

…a Yettel nem használ papírt a számlázáshoz és az ügyintézéshez sem, igyekeznek rászoktatni az embereket az online kommunikációra. Újrahasznosítják a régi mobilodat, és gyűjtik a használt elemeket.

…a Vodafone márkaképviseleteknél nem használnak papírt a számlázáshoz és az ügyintézéshez sem, igyekeznek hozzászoktatni az embereket az online kommunikációhoz.

 

Találkozzunk a kiállításon!

 

A változtatás jogát fenntartjuk.

Találkozzunk a kiállításon!